Currys karfiolsaláta

Currys karfiolsaláta

 

1 fej karfiol

Az öntethez:

½ liter natúr joghurt

2 gerezd fokhagyma

5 dkg kéksajt

2 teáskanál curry por

1 teáskanál mustár

1 evőkanál méz

½ citrom leve

 

 

A karfiolt rózsáira bontva megmossuk és enyhén sós vízben nem túl puhára főzzük, lecsöpögtetjük és kihűtjük.

Az öntethez a joghurtot összekeverjük az apróra vágott fokhagymával és a reszelt kéksajttal. curry porral, mustárral, mézzel, citromlével ízesítjük, megkóstoljuk, ha szükséges megsózzuk.

Az öntetet és a karfiolt óvatosan összeforgatjuk, legalább egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Tavaszi csirkemell-csíkok sonkával

 

Tavaszi csirkemell-csíkok sonkával

3 csirkemell filé

10 dkg füstölt sonka

3-4 evőkanál olaj

25 dkg gomba

10 dkg kukorica

10 dkg zöldborsó

1 sárgarépa

1 petrezselyem gyökér

¼ zeller

2-3 szál zöldhagyma

2 gerezd fokhagyma

1 kis doboz paradicsompüré

1 evőkanál liszt

1 csokor zöldpetrezselyem

1 csirkeleveskocka

só, bors, kakukkfű

 

A zöldségféléket (sárgarépa, gyökér, zeller, kukorica, zöldborsó) megtisztítjuk, kis kockákra daraboljuk, és húsleveskockával ízesített vízben félpuhára főzzük. Használhatunk fagyasztott zöldségkeveréket is.

A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben, felforrósított olajban 2-3 részben elősütjük. A csíkokra vágott füstölt sonkát is megsütjük egy kicsi, majd a csirkemellel együtt félretesszük.

A visszamaradt olajba dobjuk a cikkekre vágott gombát. Kicsit lepirítjuk, majd hozzáadjuk a nagyobb darabokra vagdalt zöldhagymát és a zúzott fokhagymát. Egy percig nagy lángon pirítjuk és hozzáadjuk a paradicsompürét. 1-2 percig együtt sütjük, meghintjük a lisztel, átkeverjük és állandóan kevergetve folyadékot adunk hozzá a zöldségek főzőlevéből, hogy kicsit híg mártást kapjunk. Felforraljuk, hozzákeverjük a csirkét, sonkát és a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel. Néhány percig együtt főzzük, ha szükséges még adhatunk hozzá a főzőléből.

Rizzsel tálaljuk.