Párolt tarkabab

Párolt tarkabab

30 dkg száraz tarkabab

3 dl száraz vörösbor

1 vöröshagyma

2-3 szegfűszeg

4 evőkanál olívaolaj

1 rozmaringág

3 gerezd fokhagyma

1 csokor zöldpetrezselyem

1 szárított csilipaprika

só, bors

 

A megtisztított babot egy nagy tálba öntjük. Annyi vizet öntünk rá, hogy bőven befedje, majd egy éjszakán át ázni hagyjuk. Másnap leszűrjük és lecsöpögtetjük. A vörös és fokhagymát megtisztítjuk és felaprítjuk.

Tegyük egy nagy lábasba az áztatott babot  és adjuk hozzá a bort, az hagymát, a szegfűszeget, az olívaolaj felét és annyi vizet hogy bőven ellepje. Lefedve forraljuk fel, majd vegyük le a lángot, és lassú tűzön rotyogtassuk 1 órán át.

Melegítsük fel a maradék olajat egy kis serpenyőben. A rozmaringágról húzzuk le a leveleket, és vágjuk apróra, majd dobjuk az olajba a fokhagymával és a csilivel együtt, és 1 percig pirítjuk. Keverjük a babhoz, és lassú tűzön főzzük további 30 percig vagy egy óráig is, amíg a bab teljesen megpuhul.

Szűrjük le a babot, a főzőlét öntsük lábasba, és addig rotyogtassuk, amíg besűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk. Rakjuk vissza a babot a lábasba, és főzzük további 5 percig.

Apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Görög gomba

Görög gomba

½ kg csiperke gomba

2 kis fej hagyma

1,5 dl száraz vörösbor

2 gerezd fokhagyma

3 evőkanál olívaolaj

1 babérlevél

1 teáskanál őrölt koriander

fél citrom leve

1 evőkanál cukor

balzsamecet

só, bors

 

A gombát alaposan mossuk meg, és méretétől függően félbe, vagy négyfelé vágjuk. A megtisztított vöröshagymát szeleteljük fel.

Egy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, rádobjuk a szeletelt vöröshagymát és pirítani kezdjük. Rádobjuk a gombát és a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük a korianderrel és nagy lángon a zsírjára pároljuk.

Megszórjuk a cukorral, néhány percig együtt pirítjuk, majd felöntjük a vörösborral. Hozzáadjuk a babérlevelet, citromlével és balzsamecettel ízesítjük.

Néhány percig forraljuk. Apróra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.