Párolt tarkabab
30 dkg száraz tarkabab
3 dl száraz vörösbor
1 vöröshagyma
2-3 szegfűszeg
4 evőkanál olívaolaj
1 rozmaringág
3 gerezd fokhagyma
1 csokor zöldpetrezselyem
1 szárított csilipaprika
só, bors
A megtisztított babot egy nagy tálba öntjük. Annyi vizet öntünk rá, hogy bőven befedje, majd egy éjszakán át ázni hagyjuk. Másnap leszűrjük és lecsöpögtetjük. A vörös és fokhagymát megtisztítjuk és felaprítjuk.
Tegyük egy nagy lábasba az áztatott babot és adjuk hozzá a bort, az hagymát, a szegfűszeget, az olívaolaj felét és annyi vizet hogy bőven ellepje. Lefedve forraljuk fel, majd vegyük le a lángot, és lassú tűzön rotyogtassuk 1 órán át.
Melegítsük fel a maradék olajat egy kis serpenyőben. A rozmaringágról húzzuk le a leveleket, és vágjuk apróra, majd dobjuk az olajba a fokhagymával és a csilivel együtt, és 1 percig pirítjuk. Keverjük a babhoz, és lassú tűzön főzzük további 30 percig vagy egy óráig is, amíg a bab teljesen megpuhul.
Szűrjük le a babot, a főzőlét öntsük lábasba, és addig rotyogtassuk, amíg besűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk. Rakjuk vissza a babot a lábasba, és főzzük további 5 percig.
Apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.