Tejfölös-meggyes lepény

Tejfölös-meggyes lepény

 

 

50 dkg meggy

1 nagy doboz (450 g. tejföl)

40 dkg cukor

40 dkg liszt

4 tojás

1 csomag sütőpor

2 csomag vaníliás cukor

csipetnyi só

 

A sütőt 200 °C-ra (a hőlégkeveréses sütőt 180 °C-ra) előmelegítjük. A meggyet kimagozzuk, a lisztet összekeverjük a sütőporral és átszitáljuk.

A tejföl felét alaposan összekeverjük a cukorral, a tojásokkal és egy csipetnyi sóval. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, majd a maradék tejfölt. Jól összedolgozzuk.

Egy magas falú tepsit kikenünk vajjal és beszórjuk rétesliszttel. Beleöntjük a tésztát és a tetejére egyenletesen rászórjuk a meggyet. Megszórjuk a vaníliás cukorral és az előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.

Egy rácson hagyjuk kihűlni, felszeleteljük és ízlés szerint porcukorral megszórva tálaljuk.

Whisky-s sütőtöktorta

Whisky-s sütőtöktorta

A tésztához:

12 dkg háztartási keksz

8 dkg dió

3 tojásfehérje

12 cukor

A töltelékhez:

1 kg sütőtök

½  dl whisky

2 evőkanál tej

20 dkg barna cukor

2 tojás

őrölt szegfűszeg

őrölt szerecsendió

őrölt fahéj

só, bors

 

Először elkészítjük a tölteléket: A sütőtököt megmossuk, magjait eltávolítjuk,  nagy cikkekre vágjuk és a sütőben megsütjük. Mikor lehűlt, megpucoljuk és összetörjük. A tökpüréhez  hozzátesszük a tejet, a cukrot, a kicsit felvert tojásokat, az ízesítőket és a whiskyt. Az így kapott krémet félretesszük.

A tésztához a kekszet és a diót ledaráljuk. A tojás fehérjét habbá verjük, de mielőtt teljesen megkeményedne, a cukrot is beledolgozzuk. A kekszet és a diót beleszórjuk, majd egy 26 cm átmérőjű, alacsony peremű, enyhén kikent, morzsával behintett formába simítjuk. 200 fokos elő fűtött sütőben 15 percig sütjük. A krémet az elősütött tésztára önjük. Közepes hőfokon még 45 percig sütjük.

A formában hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük és tálaljuk.