Whisky-s sütőtöktorta

A tésztához:

12 dkg háztartási keksz

8 dkg dió

3 tojásfehérje

12 cukor

A töltelékhez:

1 kg sütőtök

½  dl whisky

2 evőkanál tej

20 dkg barna cukor

2 tojás

őrölt szegfűszeg

őrölt szerecsendió

őrölt fahéj

só, bors

 

Először elkészítjük a tölteléket: A sütőtököt megmossuk, magjait eltávolítjuk,  nagy cikkekre vágjuk és a sütőben megsütjük. Mikor lehűlt, megpucoljuk és összetörjük. A tökpüréhez  hozzátesszük a tejet, a cukrot, a kicsit felvert tojásokat, az ízesítőket és a whiskyt. Az így kapott krémet félretesszük.

A tésztához a kekszet és a diót ledaráljuk. A tojás fehérjét habbá verjük, de mielőtt teljesen megkeményedne, a cukrot is beledolgozzuk. A kekszet és a diót beleszórjuk, majd egy 26 cm átmérőjű, alacsony peremű, enyhén kikent, morzsával behintett formába simítjuk. 200 fokos elő fűtött sütőben 15 percig sütjük. A krémet az elősütött tésztára önjük. Közepes hőfokon még 45 percig sütjük.

A formában hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük és tálaljuk.