Sörmártásban párolt húsgombóc

30 dkg darált sertéshús

2 közepes burgonya

2 db tojás

2-3 evőkanál mustár

fél csokor petrezselyem

5 dkg vaj

1 evőkanál liszt

5 dl világos sör

2 dl tejföl

1 csokor petrezselyem

őrölt koriander

cukor

reszelt szerecsendió

só, őrölt bors

 

A héjában megfőtt burgonyát meghámozzuk és még melegen lereszeljük. A darált húst és a tojásokat beledolgozzuk. Sózzuk, borsozzuk, mustárral, őrölt korianderrel és apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük.  Nedves kézzel 8 gombócot formálunk belőle és nem túl szorosan, kivajazott tűzálló tálba rakosgatjuk.

A mártáshoz a vajon a lisztet megfuttatjuk. A sörrel és 1,5 dl vízzel fölöntjük. Kevergetve addig főzzük amíg felforr és kicsit besűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk, egy evőkanál cukorral és kevés reszelt szerecsendióval ízesítjük.  Hozzákeverjük a tejfölt és a húsgombócokra öntjük.

A tálat lefedjük és közepesen forró sütőben kb. 60 percig sütjük-pároljuk.

Fölaprított petrezselyemmel meghintve tálaljuk.