Déli pecsenye

50 dkg sertéstarja

10 dkg füstölt szalonna

4 vöröshagyma

1 zöldpaprika (ízlés szerint erős paprika)

1 paradicsom

4-5 gerezd fokhagyma

2 dl tejföl

2 dl száraz fehérbor

só, bors

 

A húst megmossuk és nagy kockákra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát cikkekre daraboljuk, a paprikát és a paradicsomot felkarikázzuk.

Egy lábasban lassú tűzön kisütjük a nagy kockákra vágott füstölt szalonnát. Hozzáadjuk és megfonnyasztjuk benne a vöröshagymát. Rádobjuk a húst, sózzuk, alaposan megborsozzuk és gyakran kevergetve addig sütjük, amíg zsírjára sül. Ekkor beletesszük a zöldpaprikát és a paradicsomot, ráöntjük a bort és takaréklángon, lefedve puhára főzzük.

Ha megpuhult, belekeverjük a tejfölt, az apróra vágott fokhagymát és addig forraljuk, amíg sűrű levet kapunk.

Sült burgonyára tálaljuk, savanyúsággal kínáljuk.