Kelbimbó-krémleves húsgombóccal

50 dkg kelbimbó

1 nagy fej vöröshagyma

1 evőkanál liszt

2 dl tejszín

5 dkg vaj

1,5 húsleves (leveskockából is készülhet)

0,5 dl brandy

babérlevél

köménymag

majoránna

só, bors

a húsgombóchoz:

30 dkg darált sertéshús

3 evőkanál zabpehely

1 kis vöröshagyma

1 tojás

1 csokor petrezselyem

reszelt szerecsendió

só,bors

 

Először elkészítjük a húsgombócot: húst a zabpehellyel, apróra vágott vöröshagymával, felaprított petrezselyemmel, sóval, borssal, tojással, csipetnyi reszelt szerecsendióval összegyúrjuk. Amíg a leves elkészül a hűtőszekrényben pihentetjük.

A leveshez az apróra vágott vöröshagymát vajon megdinszteljük, rádobjuk a kelbimbót és kevés húslével néhány percig pároljuk. Felöntjük a többi húslével, beledobjuk a babérlevelet, hozzáadjuk a sót, borsozzuk, ízesítjük majoránnával és néhány szem köménnyel. A kelbimbók puhulásáig főzzük. Kicsit kihűtjük és botmixerrel pürésítjük.  Újra felforraljuk, belefőzzük az apróra formált húsgombócokat. Amikor a gombócok megfőttek, behabarjuk a levest a tejszín, konyak, liszt keverékével.