Kapros csirke

1 csirke

½ kg burgonya

1 zöldpaprika

2 nagy vöröshagyma

10 dkg füstölt szalonna

5 dl tejföl

1 csokor friss kapor

3 gerezd fokhagyma

3 dl száraz fehérbor

só, bors

 

A megtisztított csirkét úgy daraboljuk fel mint a pörköltnek szokás. A tisztított vörös- és fokhagymát apróra, a hámozott burgonyát vékony szeletekre vagdaljuk. A zöldpaprikát cikkekre vágjuk.

Egy nagyobb lábas alját kibéleljük vékony szalonnaszeletekkel. Ráteszünk egy réteg húst, megsózzuk, borsozzuk. Most egy réteg szeletelt vöröshagyma, paprika majd burgonya következik. Ezt is sózzuk, borsozzuk, majd addig folytatjuk a rétegezést, amíg az összes alapanyag elfogy.

A tejfölt összekeverjük a borral, az apróra vágott kaporral, és a fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk, és leöntjük vele a lábasban lévő alapanyagokat. Ha szükséges annyi vizet öntsünk rá, hogy éppen ellepje.

Lefedjük, majd lassú forralással addig főzzük, amíg a tetején levő húsba vagy burgonyába könnyen beleszalad a villa. Keverni nem, csak rázogatni szabad!