Sült kacsa sonkás-burgonyás zsemlegombóccal, rozmaringos káposztával.

A sült kacsához:

1 egész kacsa

A sonkás-burgonyás zsemlegombóchoz:

½ kg burgonya

2 szikkadt zsömle

3 tojás

10 dkg füstölt sonka

10 dkg liszt

2 evőkanál zsír (a kacsa zsírja)

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 csokor zöldpetrezselyem

só, bors

A rozmaringos káposztához:

½ kg savanyú káposzta

¼ zeller

2-3 evőkanál cukor

1 vöröshagyma

1 evőkanál friss rozmaring

1 teáskanál egész kömény

2 evőkanál zsír (a kacsa zsírja)

 

 

A kacsát megtisztítjuk, kívül-belül besózzuk és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük. Másnap letöröljük róla a felesleges sót, egy tepsibe tesszük és kevés vizet öntünk alá. 250°C –ra előmelegített sütőbe toljuk és sütjük 10 percig. Ezután a sütő hőfokát mérsékeljük 180°C–ra és gyakran locsolgatva, kb 2 – 2,5 óra alatt megsütjük a kacsát. Ha nem elég ropogós a bőre, az utolsó 15 percben 230°C-on sütjük.

A rozmaringos káposztához a savanyú káposztát kimossuk és kicsit összevagdaljuk. Egy lábasban felforrósítjuk a zsírt, beleszórjuk a köménymagot, majd a szeletelt vöröshagymát és a cukrot. Állandóan kevergetve 2-3 percig együtt pirítjuk és hozzáadjuk a káposztát és a vékony csíkokra vágott zellert. Rászórjuk a friss rozmaringot és egy pohár vízzel felöntjük. Fedő alatt, gyakran kevergetve egy órán át pároljuk. Ha szükséges önthetünk még alá vizet, a végén kóstoljuk meg és ízlés szerint ízesítsük.

A sonkás-burgonyás zsemlegombóchoz megfőzzük és még melegen összetörjük a burgonyát. A zsemlét kis kockára vágjuk és szárazon egy serpenyőben megpirítjuk. A zsírt felforrósítjuk, hozzáadjuk a kis kockára vágott sonkát, apróra vágott vörös- és fokhagymát. Lassú tűzön megfonnyasztjuk, a végén rászórjuk a finomra vágott petrezselymet.

Minden előkészített alapanyagot egy tálba szórunk, ráütjük a tojásokat, hozzáadjuk a lisztet, sózzuk, borsozzuk és összegyúrjuk. Nedves kézzel közepes gombócokat formálunk.  Forró sós vízben 5 percig főzzük, kiszedjük és meglocsoljuk egy kevés kacsazsírral.

A kacsát feldarabolva a káposztával és a gombócokkal tálaljuk.