Tavaszi csirkemell-csíkok sonkával

 

Tavaszi csirkemell-csíkok sonkával

3 csirkemell filé

10 dkg füstölt sonka

3-4 evőkanál olaj

25 dkg gomba

10 dkg kukorica

10 dkg zöldborsó

1 sárgarépa

1 petrezselyem gyökér

¼ zeller

2-3 szál zöldhagyma

2 gerezd fokhagyma

1 kis doboz paradicsompüré

1 evőkanál liszt

1 csokor zöldpetrezselyem

1 csirkeleveskocka

só, bors, kakukkfű

 

A zöldségféléket (sárgarépa, gyökér, zeller, kukorica, zöldborsó) megtisztítjuk, kis kockákra daraboljuk, és húsleveskockával ízesített vízben félpuhára főzzük. Használhatunk fagyasztott zöldségkeveréket is.

A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben, felforrósított olajban 2-3 részben elősütjük. A csíkokra vágott füstölt sonkát is megsütjük egy kicsi, majd a csirkemellel együtt félretesszük.

A visszamaradt olajba dobjuk a cikkekre vágott gombát. Kicsit lepirítjuk, majd hozzáadjuk a nagyobb darabokra vagdalt zöldhagymát és a zúzott fokhagymát. Egy percig nagy lángon pirítjuk és hozzáadjuk a paradicsompürét. 1-2 percig együtt sütjük, meghintjük a lisztel, átkeverjük és állandóan kevergetve folyadékot adunk hozzá a zöldségek főzőlevéből, hogy kicsit híg mártást kapjunk. Felforraljuk, hozzákeverjük a csirkét, sonkát és a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel. Néhány percig együtt főzzük, ha szükséges még adhatunk hozzá a főzőléből.

Rizzsel tálaljuk.

Egy könnyű vacsora

Almás csirkemellfilé

4 csirkemell filé

2 alma

5 dkg vaj

2 evőkanál konyak

2 dl tejszín

1 evőkanál mustár

1 teáskanál cukor

só, bors

 

A csirkemell darabokat vékony csíkokra vágjuk. Sózzuk és borsozzuk. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és nagy kockákra vágjuk.

Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, nagy lángon 2 tételben süssük elő és tegyük félre a húst. A vajat az olajhoz tegyük, és az almákat a cukorral aranyszínűre pirítjuk benne. A konyakkal meglocsoljuk, és addig főzzük, míg minden leve elfő. Belevegyítjük a tejszínt meg a mustárt, és összefőzzük. Ezután a húst a mártásba fektetjük, felforraljuk, és pár percig főzzük. Párolt rizzsel, vagy burgonyakrokettel tálaljuk.