Tavaszi csirkemell-csíkok sonkával

 

Tavaszi csirkemell-csíkok sonkával

3 csirkemell filé

10 dkg füstölt sonka

3-4 evőkanál olaj

25 dkg gomba

10 dkg kukorica

10 dkg zöldborsó

1 sárgarépa

1 petrezselyem gyökér

¼ zeller

2-3 szál zöldhagyma

2 gerezd fokhagyma

1 kis doboz paradicsompüré

1 evőkanál liszt

1 csokor zöldpetrezselyem

1 csirkeleveskocka

só, bors, kakukkfű

 

A zöldségféléket (sárgarépa, gyökér, zeller, kukorica, zöldborsó) megtisztítjuk, kis kockákra daraboljuk, és húsleveskockával ízesített vízben félpuhára főzzük. Használhatunk fagyasztott zöldségkeveréket is.

A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben, felforrósított olajban 2-3 részben elősütjük. A csíkokra vágott füstölt sonkát is megsütjük egy kicsi, majd a csirkemellel együtt félretesszük.

A visszamaradt olajba dobjuk a cikkekre vágott gombát. Kicsit lepirítjuk, majd hozzáadjuk a nagyobb darabokra vagdalt zöldhagymát és a zúzott fokhagymát. Egy percig nagy lángon pirítjuk és hozzáadjuk a paradicsompürét. 1-2 percig együtt sütjük, meghintjük a lisztel, átkeverjük és állandóan kevergetve folyadékot adunk hozzá a zöldségek főzőlevéből, hogy kicsit híg mártást kapjunk. Felforraljuk, hozzákeverjük a csirkét, sonkát és a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel. Néhány percig együtt főzzük, ha szükséges még adhatunk hozzá a főzőléből.

Rizzsel tálaljuk.

Egy könnyű vacsora

Almás csirkemellfilé

4 csirkemell filé

2 alma

5 dkg vaj

2 evőkanál konyak

2 dl tejszín

1 evőkanál mustár

1 teáskanál cukor

só, bors

 

A csirkemell darabokat vékony csíkokra vágjuk. Sózzuk és borsozzuk. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és nagy kockákra vágjuk.

Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, nagy lángon 2 tételben süssük elő és tegyük félre a húst. A vajat az olajhoz tegyük, és az almákat a cukorral aranyszínűre pirítjuk benne. A konyakkal meglocsoljuk, és addig főzzük, míg minden leve elfő. Belevegyítjük a tejszínt meg a mustárt, és összefőzzük. Ezután a húst a mártásba fektetjük, felforraljuk, és pár percig főzzük. Párolt rizzsel, vagy burgonyakrokettel tálaljuk.

Csirkemáj rokfortos bundában

Csirkemáj rokfortos bundában

50 dkg csirkemáj

5 dkg rokfort

3-4 evőkanál liszt

2 tojás

1 dl világos sör

1 gerezd tokhagyma,

1 mokkáskanál reszelt gyömbér

majoránna

só, bors

olaj a sütéshez

 

Elkészítjük a bundát: a tojás sárgáját kikeverjük a sörrel, a reszelt sajttal, zúzott fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk, majoránnával ízesítjük majd annyi lisztet keverünk bele, hogy a szokásos sűrűségű palacsintatészta legyen belőle. Végül beleforgatjuk a tojások felvert habját.

A megtisztított májat először lisztbe, majd a bundába mártjuk. Bő, forró olajban szép pirosra megsütjük, és a felesleges olajat papírtörülközőn lecsöpögtetve, tálra rakjuk.

Csirkecacciatora

Csirkecacciatora

4 csirkecomb

10 dkg húsos füstölt szalonna

2 evőkanál olívaolaj

1 angolzeller szár

2 vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma, összezúzva

4-5 érett paradicsom

15 dkg gomba

1 dl száraz fehérbor

fél teáskanál barnacukor

oregánó

rozmaring

babérlevél

só, bors

 

Az egész csirkecombokat kettévágjuk, sózzuk és borsozzuk. A vöröshagymát, gombát, zellerszárat megtisztítjuk és felszeleteljük. A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A tisztított fokhagymát apróra zúzzuk.

Egy lábasban felforrósítjuk az olajat és a kis kockákra vágott húsos szalonnát lassan megpirítjuk benne. Rádobjuk az előkészített gombát, zellerszárat, a vörös és fokhagymát. Nagy lángon addig pirítjuk, amíg elfövi a levét.  Egy szűrőkanállal kiszedjük, és félretesszük.

A visszamaradt olajban nagy lángon pirítsuk meg a csirkecombokat. Öntsük rá a bort, vegyük nagyobbra a lángot, és addig főzzük, amíg a folyadék majdnem elpárolog.

Adjuk hozzá a paradicsomot, a cukrot, rozmaringot, az oregánót és a babérlevelet, majd öntsük fel egy pohár vízzel. Forraljuk fel, majd keverjük hozzá a félretett szalonnás keveréket. Lassú tűzön lefedve főzzük amíg a csirke megpuhul, de nem válik el a csonttól.