Kapros csirke

Kapros csirke

1 csirke

½ kg burgonya

1 zöldpaprika

2 nagy vöröshagyma

10 dkg füstölt szalonna

5 dl tejföl

1 csokor friss kapor

3 gerezd fokhagyma

3 dl száraz fehérbor

só, bors

 

A megtisztított csirkét úgy daraboljuk fel mint a pörköltnek szokás. A tisztított vörös- és fokhagymát apróra, a hámozott burgonyát vékony szeletekre vagdaljuk. A zöldpaprikát cikkekre vágjuk.

Egy nagyobb lábas alját kibéleljük vékony szalonnaszeletekkel. Ráteszünk egy réteg húst, megsózzuk, borsozzuk. Most egy réteg szeletelt vöröshagyma, paprika majd burgonya következik. Ezt is sózzuk, borsozzuk, majd addig folytatjuk a rétegezést, amíg az összes alapanyag elfogy.

A tejfölt összekeverjük a borral, az apróra vágott kaporral, és a fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk, és leöntjük vele a lábasban lévő alapanyagokat. Ha szükséges annyi vizet öntsünk rá, hogy éppen ellepje.

Lefedjük, majd lassú forralással addig főzzük, amíg a tetején levő húsba vagy burgonyába könnyen beleszalad a villa. Keverni nem, csak rázogatni szabad!

Tavaszi csirkemell-csíkok sonkával

 

Tavaszi csirkemell-csíkok sonkával

3 csirkemell filé

10 dkg füstölt sonka

3-4 evőkanál olaj

25 dkg gomba

10 dkg kukorica

10 dkg zöldborsó

1 sárgarépa

1 petrezselyem gyökér

¼ zeller

2-3 szál zöldhagyma

2 gerezd fokhagyma

1 kis doboz paradicsompüré

1 evőkanál liszt

1 csokor zöldpetrezselyem

1 csirkeleveskocka

só, bors, kakukkfű

 

A zöldségféléket (sárgarépa, gyökér, zeller, kukorica, zöldborsó) megtisztítjuk, kis kockákra daraboljuk, és húsleveskockával ízesített vízben félpuhára főzzük. Használhatunk fagyasztott zöldségkeveréket is.

A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben, felforrósított olajban 2-3 részben elősütjük. A csíkokra vágott füstölt sonkát is megsütjük egy kicsi, majd a csirkemellel együtt félretesszük.

A visszamaradt olajba dobjuk a cikkekre vágott gombát. Kicsit lepirítjuk, majd hozzáadjuk a nagyobb darabokra vagdalt zöldhagymát és a zúzott fokhagymát. Egy percig nagy lángon pirítjuk és hozzáadjuk a paradicsompürét. 1-2 percig együtt sütjük, meghintjük a lisztel, átkeverjük és állandóan kevergetve folyadékot adunk hozzá a zöldségek főzőlevéből, hogy kicsit híg mártást kapjunk. Felforraljuk, hozzákeverjük a csirkét, sonkát és a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel. Néhány percig együtt főzzük, ha szükséges még adhatunk hozzá a főzőléből.

Rizzsel tálaljuk.

Egy könnyű vacsora

Almás csirkemellfilé

4 csirkemell filé

2 alma

5 dkg vaj

2 evőkanál konyak

2 dl tejszín

1 evőkanál mustár

1 teáskanál cukor

só, bors

 

A csirkemell darabokat vékony csíkokra vágjuk. Sózzuk és borsozzuk. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és nagy kockákra vágjuk.

Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, nagy lángon 2 tételben süssük elő és tegyük félre a húst. A vajat az olajhoz tegyük, és az almákat a cukorral aranyszínűre pirítjuk benne. A konyakkal meglocsoljuk, és addig főzzük, míg minden leve elfő. Belevegyítjük a tejszínt meg a mustárt, és összefőzzük. Ezután a húst a mártásba fektetjük, felforraljuk, és pár percig főzzük. Párolt rizzsel, vagy burgonyakrokettel tálaljuk.

Csirkecacciatora

Csirkecacciatora

4 csirkecomb

10 dkg húsos füstölt szalonna

2 evőkanál olívaolaj

1 angolzeller szár

2 vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma, összezúzva

4-5 érett paradicsom

15 dkg gomba

1 dl száraz fehérbor

fél teáskanál barnacukor

oregánó

rozmaring

babérlevél

só, bors

 

Az egész csirkecombokat kettévágjuk, sózzuk és borsozzuk. A vöröshagymát, gombát, zellerszárat megtisztítjuk és felszeleteljük. A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A tisztított fokhagymát apróra zúzzuk.

Egy lábasban felforrósítjuk az olajat és a kis kockákra vágott húsos szalonnát lassan megpirítjuk benne. Rádobjuk az előkészített gombát, zellerszárat, a vörös és fokhagymát. Nagy lángon addig pirítjuk, amíg elfövi a levét.  Egy szűrőkanállal kiszedjük, és félretesszük.

A visszamaradt olajban nagy lángon pirítsuk meg a csirkecombokat. Öntsük rá a bort, vegyük nagyobbra a lángot, és addig főzzük, amíg a folyadék majdnem elpárolog.

Adjuk hozzá a paradicsomot, a cukrot, rozmaringot, az oregánót és a babérlevelet, majd öntsük fel egy pohár vízzel. Forraljuk fel, majd keverjük hozzá a félretett szalonnás keveréket. Lassú tűzön lefedve főzzük amíg a csirke megpuhul, de nem válik el a csonttól.