Párolt tarkabab

30 dkg száraz tarkabab

3 dl száraz vörösbor

1 vöröshagyma

2-3 szegfűszeg

4 evőkanál olívaolaj

1 rozmaringág

3 gerezd fokhagyma

1 csokor zöldpetrezselyem

1 szárított csilipaprika

só, bors

 

A megtisztított babot egy nagy tálba öntjük. Annyi vizet öntünk rá, hogy bőven befedje, majd egy éjszakán át ázni hagyjuk. Másnap leszűrjük és lecsöpögtetjük. A vörös és fokhagymát megtisztítjuk és felaprítjuk.

Tegyük egy nagy lábasba az áztatott babot  és adjuk hozzá a bort, az hagymát, a szegfűszeget, az olívaolaj felét és annyi vizet hogy bőven ellepje. Lefedve forraljuk fel, majd vegyük le a lángot, és lassú tűzön rotyogtassuk 1 órán át.

Melegítsük fel a maradék olajat egy kis serpenyőben. A rozmaringágról húzzuk le a leveleket, és vágjuk apróra, majd dobjuk az olajba a fokhagymával és a csilivel együtt, és 1 percig pirítjuk. Keverjük a babhoz, és lassú tűzön főzzük további 30 percig vagy egy óráig is, amíg a bab teljesen megpuhul.

Szűrjük le a babot, a főzőlét öntsük lábasba, és addig rotyogtassuk, amíg besűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk. Rakjuk vissza a babot a lábasba, és főzzük további 5 percig.

Apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.